HACCP KURULUM HİZMETİ
HACCP Nedir?
HACCP, Hazard Analysis Critical Control Point kelimelerinin kısaltılmışıdır. Kritik Kontrol Noktalarının Tehlike analizi anlamına gelen HACCP, tüm gıda güvenliği standartlarının temelini oluşturmaktadır.
HACCP sistemi gıdaların hammadde, üretim dağıtım, depolama ve hatta müşteri kullanımı sırasında oluşabilecek tehlikeleri önlemeyi amaçlar ve uluslararası çerçevede kabul görmüş bir gıda güvenliği sistemidir.
HACCP, bir belge ya da sertifika değildir, HACCP ilkelerine uyum sağlamak için belge alma gerekliliği yoktur.
HACCP Prensipleri
- Tehlike analizi yapmak
- Kritik kontrol noktalarını belirlemek
- Gıda güvenliği tehlikesini önlemek için limitler (hedef limit – tolerans) belirlemek
- Kritik kontrol noktasında kritik sınırın ölçümü için izleme prosedürleri tanımlamak
- Kritik sınırda sapma meydana geldiğinde düzeltici faaliyetler oluşturmak
- HACCP planının geçerliliğini doğrulamak
- Başarılı süreci kayıt altına almak ve dokümantasyonları saklamak
HACCP Sisteminin Faydaları
- Girdi Kontrolü sağlayarak tüm girdilerin standart olmasını sağlar ve tedarikçi kontrolüne olanak verir.
- Güvenli gıda üretmek için sürecinizi düzenler.
- Üretimden tüketime kadar tüm gıda zinciri boyunca standartlara uymanızı sağlar.
- Ekip çalışmasını ve verimliliği teşvik eden personelinizi organize eder.
- Personel eğitimine odaklanır.
- Tehlike oluşturan her türlü tehlikeyi belirlemenizi ve kontrol etmenizi sağlar.
- Ürün kalitenizde artış yakalamanıza imkan verir.
- Müşteri memnuniyeti düzeyinde ve müşteri güveninde artışı sağlar.
- İzleme faaliyetleri sonucu ortaya çıkabilecek gıda güvenlik risklerini tespiti ve kısa sürede çözümüne olanak sağlar.
- Ürün geri dönüşlerinizi azaltır.
- Yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlar.
- Uzun vadede işletmenizin ekonomisini korur.
HACCP Zorunlu mu?
HACCP, Dünya nüfusunun artan gıda ihtiyaçları ve gıda üretimi dolayısıyla zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizde ise ilk olarak 09.06.1998 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik’te adı tam olarak konmamakla birlikte HACCP sisteminin uygulama gerekliliği belirtilmiştir. 15.11.2002 tarihi itibariyle de gıda işletmelerinin HACCP sistemini uygulamaları zorunlu hale getirilmiştir.
HACCP Sistemi Oluşturmak için verdiğimiz hizmet kapsamı
HACCP Programlarınızı 2 adımda oluşturuyoruz.
1.Adım: Ön Gereksinim Programları
ÖGP ler ile, işletmenizde, gıdanın üretildiği ve işlendiği çalışma ortamında ve işletme çevresinde gıda güvenliği tehlikesine yol açabilecek tüm olasılıkları, mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel riskleri, ürünler arası olası çapraz bulaşmaları riskleri de değerlendirilerek tespit eder ve Ön Gereksinim Programlarınızı oluştururuz.
- Tesis ve ekipman özellikleri
- Temizlik ve Hijyen Programı
- Koruyucu Bakımlar
- Haşere izleme/ haşere denetimi
- Personel eğitimi ve Hijyeni
- Personel hijyeni techizatı ve sosyal tesisler
- Tedarikçi ve hammadde kontrolü
- Proses kontrolü
- Fabrika ortamı (Aydınlatma, su, buhar, buz ve iklimlendirme)
- Yabancı cisim, metal, kırık cam ve ahşap riski
- Atık kontrolü
- Ürün geri kabulü için gerekli uygulamalar
- Depolama ve dağıtım koşulları
Fiziksel, kimyasal, biyolojik tehlikeler açısından değerlendirilir ve tehlikeleri tespit eder önlemleri almanızı sağlar böylelikle CCP lerinizin azaltılmasına yardımcı oluruz.
2.Adım: HACCP Programının Oluşturulması
- HACCP Ekibinin Oluşturulması: Sisteminin tüm işletmede en kısa sürede kurulması ve en etkin şekilde işletilmesi için farklı birimlerde çalışan personelden bir ekip oluşturulur. Ve Kalite Yönetim Temsilcisi veya Kalite Sorumlusu HACCP Ekip lideri tayin edilir.
- Ürün ve Girdi Tanımlamaları Oluşturulması: Tüm Girdi ve Son üründe tehlikelerin daha iyi belirlenebilmesi için son ürünlerin tanımlamaları, kullanım şekilleri ,tüketici grupları, menşe, raf ömürleri, depolama ve nakliye koşulları dokümante edilir.
- Süreç Akış Diyagramları:Her ürün / ürün grubu için süreç akışları belirlenir. En az yılda bir kez doğrulamaları yapılır.
- Risk Bazlı Tehlike Analizi:Süreç akışındaki her basamak için tehlikeler, oluşma olasılığı ve oluştuğunda vereceği zararlar göz önünde bulundurularak tespit edilir.
- Kritik Kontrol Noktalarının Belirlenmesi:Tehlike analizleri göz önünde bulundurularak her bir tehlike Karar Ağacında değerlendirilerek Kritik Kontrol Noktaları belirlenir.
- Kritik Aşamalarda Limitlerin Tanımlanması:Her kritik kontrol noktası için limit ve hedef değerler belirlenir ve dökümante edilir.
- HACCP Planı Oluşturulması: Tehlike, risk, sorumluluklar ve kontrol önlemlerini belirlenir.
- İzleme Sistemi:Kritik noktaların tarifi yapılmış test ve gözlemler ile kontrol altında tutulmasını sağlayacak bir kontrol sistemi kurulur.
- Düzeltici Önlemler:Kritik Kontrol Noktalarında sapma meydana gelmesi durumunda yapılacak işlemler belirlenerek dökümante edilir.
- Doğrulama:HACCP sisteminin ilgili standarda uygunluğunu ve uygulamaların yeterliliğini test etmek amacıyla yöntemler belirlenir ve dökümante edilir.
- Düzeltici ve Önleyici Tedbirlerin Alınması:Sistemin kurulmasından sonra uygulamaları izlemek üzere iç tetkikler planlanır ve tetkik sonuçlarına göre düzeltici ve önleyici faaliyet planları hazırlanarak uygulamaya alınması temin edilir.
- Doküman ve Süreçlerin onaylanması: Oluşturulan Tüm doküman ve süreçler HACCP ekibi tarafından onaylanır.
Böylelikle işletmenizde, gıda güvenliği kapsamında HACCP ilkelerine üretim, depolama ve nakliye aşamalarında uygulayarak HACCP uyumlu işletme unvanı kazanmasını sağlarız.
HACCP sistem kurulumuna / iyileştirilmesi karar verdiniz takdirde bizimle iletişime geçiniz. İşletmenize özel, butik çalışmayı birlikte oluşturalım.