Hijyen Fransızca kökenli bir sözcük olup, sağlık bilgisi olarak dilimize yerleşmiştir. Hijyen, sağlığa zarar verebilecek durumlardan ya da ortamlardan, biz insanları korumak amacıyla alınmış bütün temizlik önlemleridir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hijyen; hastalıkların yayılmasının önlenmesi ve sağlığın sürdürülmesine yardımcı olacak her türlü uygulama ve durumdur. Örnek; çevre temizliği, el hijyeni, su ve sanitasyon, atıkların güvenli şekilde ortadan kaldırılması vb Her iş kolunun özelliğine göre çalışanın kendisinin ve halkın sağlığını tehlikeye sokmayacak biçimde hizmet vermesini sağlamak amacıyla yapılacak uygulamaların ve alınan temizlik önlemlerinin bütünü… (Hijyen Eğitim Yönetmeliği)
Hayatımızın temel ihtiyaç maddesi olan yiyecekler bir çok yolla sağlıksız duruma gelebilmektedir.
Besin güvenliğini garantilemek için; hijyeni sağlama ilkelerini üç ana grupta toplayabiliriz.
Besin hijyeni, besin maddesinin temizliği ve hastalık kaynaklarından tümüyle arınmış olması anlamına gelir. Mikroorganizmalarla kirlenen besinler hastalık etmeni olurlar. Mikroorganizmaların üremesi geometrik olarak katlanarak artar. Şartlar uygun olduğunda bir mikroorganizmadan 12 saat sonra 1 milyar kadar mikroorganizma ürer. Ancak şartlar uygun değilse birkaç saniye içinde ölür.(temizlik,pastörizasyon..) Mikroorganizmalar çok hızlı çoğalarak bulaşırlar ve hastalığa neden olurlar. Bunları önlemek için besinlerin sağlık ve temizlik kurallarına uygun işlem görmesi gerekir.
Mikroorganizmaların bulunduğu yerler ve bulaşmaları
Besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bazı kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık ve temizlik açısından önemlidir. Bu kurallar şöyle sıralanabilir.
Hastalık Etmenleri-Mikroorganizmalar
Mikroorganizmalar ancak mikroskopla görülebilirler. Gıda endüstrisinde ürünlerin bozulmasında mikroorganiz-malar büyük önem taşımaktadırlar. Gıdalardan insanlara bulaşan hastalıklarında sorumlusudurlar.
Mikroorganizma çeşitlerinden bazıları
Bakteriler: Çoğunlukla tek hücreli ancak mikroskopla görülebilen canlılardır . Hastalık yapan ve yapmayan çeşitleri vardır. Gıda üretim ve satış yerlerinde bulunan bakteriler hastalık yapıcı olduklarından istenmezler.
Bulaşma yolları gıdalar , insanlar , hava , su , çöpler, haşere ve kemirgenlerdir. Bakteriler büyümek ve üremek için gıdaya , suya , sıcaklığa ve zamana ihtiyaç duyarlar.
Bakterilerin %70-80 i sudan oluşur. Su hücrenin metabolik aktiviteleri açısından çok önemlidir. Bakterilerin metabolize olup büyümeleri için nemli yada ıslak koşullara ihtiyaç duyarlar. Bakterilerin optimum üreme sıcaklıkları 10 ile 63 °C dir. Bu sıcaklık aralığında bakteriler her 15-20 dakikada bir ikiye bölünerek çoğalırlar. Uygun ortam koşulları sağlandığında 1 adet bakteri 12 saat sonra 69 milyar seviyesine ulaşmaktadır.
Virüsler: Mikroorganizmalar içinde en küçük boyuta sahip olan canlılardır. Bulaşıcı ve öldürücü hastalıklara neden olurlar. Örneğin AIDS, corona virüs öldürücü etkiye sahiptir.
Küf-Mayalar: Mikroorganizmalar içinde en büyük boyutlara sahiptirler. Bazıları gıda maddeleri üretiminde kullanıldığından (sirke, salamura zeytin, peynir, şarap vs), bazıları da gıdaların çürümesinde rol oynadığından gıda sektörü için önemlidirler.
Isıl İşlem: Mikroorganizmalar 65 °C nin üzerindeki sıcaklıklarda ölmeye başlarlar. Mikroorganizmaların tipine göre direnç gösterdikleri sıcaklıklarda farklılıklar gösterir. Bazı mikroorganizmalar düşük sıcaklıklarda ölebildikleri gibi bazıları çok yüksek sıcaklıklara bile dayanıklıdır (virusler gibi).
Mikroorganizmaların öldürülmesinde uygulanan ısıl işlem normları;
Pastörizasyon: Gıdaların 65ºC’de 30 dakika veya 72ºC’de 15 saniye sıcaklık uygulanması ile zararlı olan mikroorganizmaların öldürülmesi işlemidir.
Sterilizasyon: Gıdaların ve ortamın yüksek sıcaklıklar (120-150°C de 3 sn) uygulanarak mikroorganizmalardan tamamen arındırılmasıdır.
Dezenfeksiyon: Kimyasal maddeler yani dezenfektanlar kullanılarak zararlı olan mikroorganizmaların yok edilmesidir. Pratikte yüksek sıcaklık uygulaması yapılamayacağı durumlarda mikroorganizmaları yok edebilmek için dezenfektanlar kullanılmalıdır
Hastalıklı bir yaşam sürdürmek istemiyorsak, hijyen konusuna dikkat etmeli ve bu konuda özen göstermek gerekir. Unutulmamalıdır ki hijyen yoksa, sağlıkta yoktur. Çünkü en az Yemek yemek, su çmek ve uyumak kadar hayati bir öneme sahiptir.
Sosyal el yıkama: Ellerin sabun ve su ile yıkanmasıdır. Bu tip yıkama ile kirler ve geçici mikrop florası uzaklaştırılır, kalıcı flora etkilenmez.
El Dezenfeksiyonu (dezenfektan kullanarak) el yıkama veya el ovalamayı kapsar.
Atıklar
Su Tesisatı
Kullanılan sular standartlara ve Gıda Maddeleri Yönetmeliği ‘ne uygun olmalıdır. Buz yapımında kullanılan sularda aynı özellikleri taşımalıdır.
İçilmez türde olan ve gıda dışı alanlarda kullanılan sular ayrı sistemlerde bulunmalı, kolay ayırt edilebilir şekilde işaretlenmeli ve içme suyu sistemleri ile hiçbir bağlantısı veya karışma olasılığı bulunmamalıdır.