Son Tüketim Tarihi (STT), mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içerisinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihtir.
Son Tüketim Tarihi daha çok Son Kullanma Tarihi olarak da bilinir. Bozulması kolay olan ve kısa süre içinde tüketilmediğinde insan sağlığı açısından tehdit oluşturabilecek gıdaların üzerindeki tarihtir. Ayrıca mevzuat gereği Son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünlerin satışı yasaktır.
Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 18.02.2022 yazıyorsa, 19.02.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır. Bu tarihten sonra ürünün tüketimi çeşitli hastalıklara sebebiyet verebilir. Gıdanın kokusu, tadı, görüntüsü normal gözükse bile tüketilmemesi, imha edilmesi gerekiyor. Et, süt, peynir gibi ürünler çabuk bozulduğu için bu kapsamda değerlendirilebilir.
Son Tüketim Tarihi ambalaj açılmadığı süre boyunca geçerlidir. Açıldığın da gıdanın raf ömrü değişebilir!
– Buzdolabında saklayınız.
– 0-4 Derecede(°) saklayınız.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız,
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise etiket üzerinde belirtilen koşullara uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın ilk günkü kalitesini, yapısını ve kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın; tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirlenmektedir
Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) geçmiş ürünler tat, koku, görünüş gibi bozulmaların olmaması koşulu ile piyasada bulunabilir. Tavsiye edilen tüketim tarihi etiketlemesi yapılan ürünler, belirtilen tarihte herhangi bir mikrobiyolojik bozulmaya uğramaz ve sağlık tehdidi oluşturmaz. Ancak ürün kalitesinde, ilk üretildiği tarihe oranla kalite farklılıkları oluşabilir. Tüketici, tarihin ne kadar geçtiğine ve kendi duyusal değerlendirmelerine göre ürünü tedbirli olarak tüketip tüketmeyeceğine karar verebilir.
– Etiket üzerindeki muhafaza koşulları sağlanmış mı?
– Ambalajı sağlam mı?
– Kokusu, tadı, görünüşü normal mi?
Eğer bu soruların hepsinin cevabın evet ise, bu gıda tüketebilir!
Kısaltması | Tanımı | İngilizce | Tüketimi |
TETT | Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi | Best Before | Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. |
STT / SKT | Son Tüketim Tarihi Son Kullanma Tarihi | Use By | Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir. |
Hayır. “Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği”ne göre gıda ambalajı üzerinde üretim tarihinin bildirimi zorunlu değil. Son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihinin bildirimi zorunludur. Üreticiler, üretim tarihini de ambalaj üzerinde belirtmeyi tercih edebilirler.
Bu ürünlerde ise özellikleri itibariyle tarih bildirimi yapılması zorunlu değil.
Bu ürünler;
Taze meyve ve sebzeler
Unlu mamüller (Üretimden itibaren 24 saat içinde içinde tüketilmesi kaydıyla)
Şeker (katı halde)
Sirke
Sakız
İnsan tüketimine uygun tuzlar (iyotlu tuzlar bunların dışındadır)
Şekerleme ürünleri (Sadece aroma ve renklendirme içerenler)
Üzüm dışındaki meyvelerden elde edilen şarap, likör şarapları, köpüren şaraplar ve benzeri ürünler
Hacmen %10’dan fazla alkol içeren içecekler
Tüketicilerin %70’inden fazlası, STT ve TETT arasındaki farkı bilmedikleri için tüketilebilir durumda olan birçok gıdayı çöpe atmaktadır!